Wiele razy licealiści wybuchali śmiechem w trakcie spotkania z kucharzem Jakubem Kasprzakiem, które odbyło się we wtorek 23 stycznia. Bardzo żywiołowo i ciekawie absolwent z 2005 roku opowiadał o swoim życiu. Jakub Kasprzak jest chefem kuchni renomowanej restauracji, pasjonatem kulinarnym, współzałożycielem projektu Poznańscy Kucharze Razem, laureatem Kulinarnego Pucharu Polski oraz zdobywcą III miejsca na warszawskim Wine Food Noble Night.
Wspominając liceum powiedział, że chodził do klasy, o której często było głośno w szkole, np. z powodu największej ilości godzin nieusprawiedliwionych w miesiącu. Takie i inne niechlubne rekordy wspomina dzisiaj z koleżankami i kolegami w trakcie spotkań. Po maturze, jak wielu w tamtych czasach, poszedł na marketing i zarządzanie. Ze studiów zrezygnował po pół roku i poszedł pracować do restauracji. A potem postanowił podróżować i pracować. Był m.in. w Stanach, Kanadzie, Francji, Austrii i Norwegii. Zwiedził również Tajlandię i Chiny.
Jest współzałożycielem inicjatywy Poznańscy Kucharze Razem. Pięć lat temu dziesięciu topowych kucharzy postanowiło razem przygotowywać kolacje degustacyjne. Startował w wielu konkursach, m.in. dwukrotnie był laureatem w Kulinarnym Pucharze Polski. Teraz przygotowuje się do udziału w najbardziej prestiżowym na świecie konkursie kulinarnym Bocuse d’Or w Lyonie.
Ostatnio gotuje również na ekranie w programie „Dzień dobry TVN”.